78-годишен пенсионер финансира изработването със собствени средства на паметник в почит на своя дядо, който е кавалер на пет ордена за храброст от войните 1913 – 1918 година. Това съобщи за Актуално Свищов самия инициатор Иван Михайлов Стефанов, който е инженер по образование и професия.
Паметникът представлява орден за храброст, изработен от неръждаема стомана. Паметникът е в памет на Иван Симеонов Лазаров от село Ореш. „Паметникът е вече готов и сега водя разговори да бъде поставен”, разказва Иван Стефанов. Неговата идея е да бъде, поставен пред католическата църква „Св. Св. Кирил и Методий” в града. „Свещеникът на храма даде своето съгласие. Сега се чака благословията на Никополския епископ Негово Преосвещенство Страхил Каваленов”, сподели 78-годишният мъж, който може да бъде видян почти всеки ден на спирката срещу болницата да продава книги.
Иван Стефанов има и втори вариант къде да бъде монтиран паметникът – центъра на село Ореш, родното място на неговия дядо.
Актуално Свищов припомня: Българинът, кавалер на 5 ордена за храброст е Иван Симеонов Лазаров (22.08.1885 – 05.04.1968) от 15-та рота на 33-ти Свищовско полк на Девета Плевенска дивизия на генерал – майор Владимир Вазов.
Участва в най-кръвопролитните сражения през войните 1913 -1918 година. За проявен изключителен героизъм на бойното поле е удостоен с пет ордена за храброст.
Роден е в село Ореш, в заможно селско семейство на потомствени католици – павликяни. Любопитно е дали в българската военна история има друг подобен случай?