Почти всеки ден може да бъде забелязан възрастен човек на спирката срещу болницата. Слуша радио и продава стари, но добре запазени книги. Човекът е на 78 години, инженер по образование и професия, един от строителите на Химкомбината…
„В София съм завършил Висшия минно-геоложки институт, специалност Минна електро механика, механизация и електрификация на мините. Инженер Иван Михайлов Стефанов, католик павликянин от село Ореш”, бодро и с усмивка се представя той.
„Голям грях е да се хвърли книга в кофата за отпадъци”, категоричен е мъжът. Споделя, че е на 78 години и може някой, като на Вучков да ги хвърлят в кофите, а има много ценни книги. „Давали са ми пари в знак на благодарност, че продавам книги”, споделя той.
Категоричен е, че не продава книгите за препитание. Не се оплаква от липса на средства. „Не ги продавам, защото ми е ниска пенсията. Аз купувам много книги, вестници. По шест лева давам всеки ден за списания и вестници. Сега ще си купя една книга – 40 лева струва „Кръст за храброст”, споделя той.
Мечтата му е да напише книга за своя дядо Иван Симеонов Лазаров от Ореш, също католик павликянин, който има пет кръста за храброст. От Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна война. Той е бил кмет на Ореш 1924 година и е бил един от най-авторитетните хора в Ореш, с гордост разказва мъжът.
Над 40 хиляди книги притежава бай Иван, които е започнал да събира още като ученик. „Моите родители още в 1 – 2 клас ме записаха за вестник „Септемврийче”. Аз съм първия човек, който в Ореш получаваше вестник „Септемврийче”. Моят баща беше миньор и изпращаше пари, та не сме живели в лишения”, спомня си той.
„Цял живот съм работил във Химкомбината и бях третия човек в завода”, спомня си Иван Стефанов. Бил е главен механик на целулозния завод, работил е с Марин Чамуров – герой на социалистическия труд, който почина наскоро – един от строителите на „Свилоза”, какъвто е и нашият събеседник.
Като ученик и студент е бил състезател по борба, споделя не без гордост бай Иван.

Александър ШАБОВ

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.