Пътуването с влак бе най-предпочитано от студентите преди 10-15 години. И не само, защото бе най-евтино, а заради емоциите през часовете в път. Цяло приключение, изпълнено с много положителни емоции, бе пътуването с първия влак от града на Щастливеца в първите дни на декември. Заминаващите влакове тогава бяха с два-три вагона, които едва побираха студентите тръгнали към своя пръв или пореден 8-ми декември…
Ето какво си спомниха пред Актуално Свищов за своя Студентски празник някои от тях…
Иван Гърчев, завършил Академията, един от най-успешните спортисти и треньори по вдигане на тежести не само за Свищов и България. „Помня първия си 8-ми декември. Бе през 1976 година. Тогава още се спазваше традицията да има факелно шествие от Ректората по улиците на Свищов. След това празнувахме по групи. Моята бе избрала и прекарахме в мензата. Бяхме млади и щастливи”.
Елиз Караманлиева, спортист, възпитаник на НСА „Васил Левски”, днес преподавател в катедра „Физическо възпитание” в СА „Д. А. Ценов”. „Естествено, че помня първия си 8-ми декември като студент. Беше 1998 година. Празнувахме с колеги от групата ми на Боровец. На наша състудент баща й имаше ресторант там. По това време бях първи курс в Спортната академия”.
Даниела Стоянова – възпитаник на СА „Д. А. Ценов”, доктор по икономика от свищовската Алма матер – специалност „Социално управление“ към катедра „Мениджмънт“, днес работи в частна фирма.

„Първият ми студентски празник беше през 2006 година. Бях болна с температура, сама в квартирата. Тогава живеех в блок „Пролетарии”. Правех си чайчета за сваляне на 38,8 градусовата температура, а единствената компания ми бяха хазаите. За сметка на това истински празнувах втората година. На следващия 8-ми декември прекарах на гости в Добрич при моя близка приятелка и колежка Ивелина. Няколко дни разходки и веселие из града. А преди това бе едно незабравимо пътуване от Свищов до Добрич с влак”.
Ивелин Петров, възпитаник на Академията, общински съветник.

„Категорично си спомням първият празник. Беше 2012 година, празнувахме в станцията на Националния статистически институт в село Сливек, близо до Ловеч. Празникът започна още с пътуването с влак, беше голяма емоция, банда от 30 и на колко души”.

Снимки: Личен архив

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.