Започна масовото извозване на украинските бежанци, след като до края на държавната хотелска програма за осигуряване на подслон срещу 40 лв. на нощувка останаха три дни, пише вестник „Сега”. Част от хората се пренасочват към вътрешността на страната, други се преместват в квартира отново край морето – в държавни бази или хотели, които участват в новата програма по 15 лв. Днес тръгнаха автобуси от Слънчев бряг, а от утре до 31 май заради струпването на групи ще бъде затворен паркингът на варненската жп гара.
Областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи пред „Сега“, че точният адрес на преместване се осъществява на база анкетни карти, попълвани от украинците. Те посочват нуждите си с оглед на здраве, деца и т.н., а държавата решава коя точно да е новата им квартира. Фактор също е искат ли доплащане към 15-те лева и каква точно сума могат да си позволят, за да бъдат пратени в хотели, посочили съответната цифра.
„Близо 300 000 са бежанците от Украйна, които бягат не от бедност, а от война“, обяви в събота следобед на специален брифинг по темата във Варна председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. За да подчертае мащаба, тя сравни, че в цяла Варна живеят 260 000 души. Тошева отчете, че всички украински бежанци са регистрирани. Тя обяви, че е направена анкета сред тях, на която са отговорили общо 40 000 души, основно жени. От тях 3 на сто бременни, 7 на сто са инвалиди, а 10 на сто са с хронични заболявания, има и 350 със специални нужди, както и хора на легло. Именно те са основен акцент в работата на агенцията, подчерта Тошева. Тя обяви, че има хора, единични случаи, които съобщавали, че искат да останат на първа линия на морето, да имат два пъти месо в седмицата, да имат сешоари. Част от хората изразяват недоволство и не искат да си тръгнат от базите, в които са сега, заяви тя.
Веднага след това Тошева обяви, че имало ведомства, които не са готови с подготовката на бази и на практика не изпълняват заповедите на МС. Ако в рамките на 24 часа не се поправят, ще има санкции, закани се тя, но не пожела да конкретизира кои са прегрешилите ведомства.
Тошева съобщи, че над 500 хотели са заявили да участват по новата програма с 15-те лв., като в 300 от тези хотели и досега имало настанени украинци. „3000 души са вече на работа във Варна, с трудови договори“, каза още председателката на ДАБ. „Най-важното е хората да имат подслон, а не като в Западна Европа да са в спортни зали и палатки“, заяви Тошева, но веднага след това допусна, че до такъв сценарий може да се стигне в един момент и в България.
От брифинга стана ясно още, че има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.