Вицепрезидентът Илияна Йотова открива 85-та академична учебна година в свищовската Алма матер. Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” започва учебната година присъствено. Това съобщи пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Висшето училище. Официалната церемония е на 20 септември, понеделник в 11 часа. Спазвайки всички противоепидемични мерки откриването за първи път ще бъде на открито – пред Факултетския корпус.
„За нас е чест, че вицепрезидентът Илияна Йотова прие веднага отправената от мен покана, да бъде наш официален гост. Откриването ще уважи и областния управител”, уточни проф. Божинова. Присъствието си на церемонията е потвърдила и олимпийската шампионка от Токио Ивет Горанова с нейния треньор. Ивет Горанова вече е второкурсничка в Академията. Тя ще получи награда от Академичното ръководство, благодарение на Академичната фондация „Ценов” – 2000 лева, както и поемане на всичките такси до края на обучението си в СА.
„Първокурсниците са ни най-важни, защото те за първи път влизат във висше училище. Надявам се времето да е хубаво и да се реализира този план. При лошо време церемонията ще се проведе в аулата”, уточни ректорът.


СА започва 85-та си учебна година с изпълнен на 100% прием в държавна поръчка. „Академията е от малкото университети с изпълнен прием още в началото на август. На 2 август имахме приети в редовна и задочна форма 464 студенти. Оттогава осъществяваме прием само в платена форма. Тенденцията, която наблюдаваме е предпочитание на дистанционното обучение пред задочното обучение”, коментира проф. Божинова. По думите й има тенденция българи, живеещи и работещи в чужбина, които директно си пращат документи за дистанционно обучение. Последният случай е на българин, живеещ в Чикаго, САЩ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.