С вълнуващи тържества започна новата учебна година в училищата и детските градини в община Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на общината. В учебните заведения стриктно се спазваха задължителните противоепидемични мерки. Посрещането на учениците беше организирано на открито, а за родителите беше отредено специално място, за да се избегне прекомерното струпване на хора. За поредна година обаче демографската криза си каза тежката дума. В четирите училища на територията на общината само 19 първокласници прекрачиха прага на родното училище. Общият брой на учениците за една година е намалял с десет. Ръководството на общината обаче ще продължи да дофинансира учебните заведения, за да не се стигне до затварянето им. Новата учебна година в училището в Новград започна само с петнадесет деца.
Школският звънец прикани в класните стаи на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово 57 ученици, като първолаците са само трима. Гости на тържеството бяха зам.-кметът на общината Ваня Игнатова и кметът на село Белцов Боряна Георгиева. В словото си директорът на училището Камелия Леонова подчерта, че началото на учебната година винаги се очаква с нетърпение и от ученици, и от преподаватели. „Нека в този празничен ден заедно да си припомним една древна мъдрост – най-строгият учител е животът ни, най-мъдрият учител е книгата до нас, най-важният учител е първият ни“, се казва в поздравителния адрес на кмета на общината д-р Петър Петров, изпратен до училищата и детските градини. В първия учебен ден всички преподаватели бяха облечени с тениски, изработени специално за тържеството, като успяха да изненадат не само възпитаниците си, но и родители и гости на тържеството. На тях е изписано „Учител – аз ще бъда до теб“.
Много вълнуващо премина посрещането на първокласниците в Долна Студена. Випускът е най-многоброен и се състои от десет момичета и момчета. Всеки от малките палавници предварително се беше подготвил и рецитира стихове в празничния ден. Под звука на школския звънец първолаците седнаха на чиновете в украсената с много вкус класна стая, където ги очакваше комплект с учебници и тетрадки. По стара традиция децата бяха захранени с питка, потопена в мед. Директорката на училището Антоанета Семизова беше подготвила подарък за всеки ученик. За да сподели празничното настроение в училището дойде и секретарят на общинската администрация Мария Найденова. Гост за първия учебен ден в Караманово беше председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, а в Новград присъства Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация. Тържества по повод 15 септември бяха организирани и в четирите детски градини, а малчуганите получиха много подаръци от Община Ценово.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.