• Видеото с деца, затворени в клетки, е от преди началото на настоящия военен конфликт от 7 октомври;
• Няма достатъчно факти, които да позволяват да се установи какъв е произходът на децата и каква е причината да са в клетки;
• Не е известно и кога, къде и от кого е снимано видеото, което се представя за актуални кадри на отвлечени деца в някоя от страните в конфликта, пише Factcheck.bg

Видео, което показва деца, затворени в клетки, се разпространява в социалните мрежи с твърдения, че децата са пленени по време на настоящия военен конфликт между Израел и Хамас. В социалните мрежи публикации и коментари лансират две напълно противоположни версии – и че това са деца от Израел, пленени от Хамас, и че са палестински деца, отвлечени от Израел.

Проверка на Factcheck.bg показва, че същото видео е било публикувано на 5 октомври, или два дни преди Хамас да нападне Израел в ранните часове на 7 октомври 2023 г. Това е и единственият факт, който може да бъде потвърден – че видеото показва събитие отпреди избухването на настоящата война. Че видеото не е актуално доказват и снимки на екрана, направени от израелската платформа за проверка на факти FakeReporter. Според проверката им, разпространена на 9 октомври 2023 г., кадрите с децата са били достъпни в ТикТок поне от 5 октомври. Линкът към видеото, което FakeReporter са пуснали, обаче вече не е достъпен, най-вероятно видеото е свалено или изтрито.

На самите кадри са заснети пет деца, затворени в клетки. В самото видео няма надписи. Не се разбира къде е снимано, от кого, с каква цел, както и кога.

Чуват се детски гласове, за които няма доказателства дали са на заснетите деца. Допълнително е добавен втори звук – мъжки глас, който в началото говори на арабски език, а след това избухва в силен смях. В ТикТок потребители могат да добавят към видеото, което публикуват, предоставени от платформата звуци, музика, дори има възможност да се използва оригинално аудио от който и да е друг публикуван клип. В случая – този звук е добавен в множество клипове с хумористично съдържание. От палестинската платформа за проверка на факти Kashif.ps уточняват, че аудиото е популярно от юли 2023 г. в много палестински ТикТок акаунти.

Профилът, който според направени снимки на екран е пуснал видеото на 5 октомври, е с име @user6903068251281. Негов е и водният знак, който се вижда и във видеата, качени по-късно с внушения, че това са отвлечени деца от някоя от страните в конфликта. ТикТок поставя този знак на всички видеа при изтеглянето им като файл, включително и от други потребители.

По време на проверката на Factcheck.bg профилът @user6903068251281 беше свален от ТикТок, като на 11 октомври платформата възстанови достъпа до него, но е премахнала видеото с децата.

Същия ден човек, който твърди, че стои зад профила, публикува видео със себе си, в което коментира популярността на кадрите. Той заявява, че сниманите деца не са евреи, а негови близки. Цялото изказване е: „Здравейте. Обръщам се към тези, които коментират. Моля ви, тези деца са мои близки, не са евреи… Видеото е снимано 3 дни преди да бъде качено. Не следете тези коментари, за Бога!“. Той не дава доказателства, че е автор на видеото. Не съобщава и допълнителна информация.

Проверка на арабската платформа за проверка на факти Misbar показва, че в акаунта @user6903068251281 има видео клипове, снимани в Газа. В профила има и качено видео, на което ясно се вижда пристанището в Газа.

Проверено:

Популярно видео, което показва деца, затворени в клетки, е отпреди настоящия въоръжен конфликт между Хамас и Израел. Публикувано е в ТикТок за първи път поне два дни преди 7 октомври, когато започнаха ракетните нападения на Хамас срещу Израел. Твърденията къде и в какъв контекст е заснето видеото, не могат да бъдат подкрепени с доказателства.

По текста работи и Георги Марчев.
Консултант по работа с база данни: Свилен Оприков.
Ваня Гривова

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.