Кандидатът за кмет на БСП – Свищов е Младен Лисичев. Той е роден на 05.07.1957 г. в Плевен. Завършва Техникум по строителство и архитектура „Никола Фичев“ гр. Плевен. Завършва Висше образование във ВИАС /днешен УАСГ/ София, степен магистър, дипломна работа към катедра сградоустройство. 1984 год. започва работа в Териториална проектантска организация гр. Плевен. По-важни проекти в които участва са Общ устройствен плана на Плевен, застроителен план на западната част на гр. Белене, производствена зона Запад на гр. Червен бряг. Застроителни планове на над 15 села. 1987 год. е назначен за главен архитект на гр. Свищов и работи като такъв до края на 1993 год. От 1994 до 1996 работи като проектант на свободна практика. През 1996 г. след конкурс е назначен за управител на „Строително предприятие“ ООД. 1997 г. е изпълнителен директор на СМК – Инвест“ АД, където продължава да работи до момента и се занимава с проектиране и консултации. Женен, с две деца.
Младен Лисичев в интервю за Актуално Свищов.

– Господин Лисичев, какво Ви мотивира да влезете в надпреварата за кмет на Свищов?
– Не одобрявам както състоянието, до което са доведени Свищов и селищата от Общината, така и маниера на „упражняване на властта”. Реших, че знанията, които имам и опитът, натрупан с годините могат да бъдат полезни и да допринеса за по-добрия ни живот и по тази причина приех да се кандидатирам в кампанията за избор на кмет.

– Кои са основните три проблема за решаване пред Свищов и общината като цяло и накратко Вашите виждания за решаването им?
– Те се изразяват с няколко думи, които вече звучат като лозунг – „работни места, здравеопазване, транспортна свързаност”. Разбира се, има и голям брой съпътстващи проблеми от текущ характер, които също трябва да се решават.
На първо време смятаме заедно със Стопанска академия да привлечем отново студентите към „редовно” (присъствено) обучение, като им се осигури и работа чрез почасова заетост, която може да се упражнява дистанционно.
Ново училище, ориентирано към високотехнологични познания (роботика, изкуствен интелект) или поне специализирани паралелки със същата насоченост могат да привлекат интереса на млади хора.
Поемане от Общината на семестриалните такси и отпускане на целеви стипендии на младежи, желаещи да учат медицина, срещу ангажимента да се върнат да упражняват професията си в Свищов – ето начин да попълним лекарския състав на Общинска болница. Същото важи и за сестринския персонал.
Решаването на въпроса с по-бързата реакция на Спешната помощ при нужда, както и подобряване на снабдяването с лекарства (особено по селата) ще подобри здравния статус на хората, а и ще спасява човешки живот.
По време на срещите с избирателите се породиха идеи за подобряване на транспортната свързаност между селищата, при това без много големи разходи. За целта след спечелването на изборите ще се проведат разговори със съответните инстанции и смятам да намерим решението, удовлетворяващо всички.
Не мога да изредя тук пълната програма, която сме начертали, но съм уверен, че амбициозните ни намерения ще станат реалност и давайки ни доверието си, много скоро след изборите хората ще усетят реални промени.

– През последните няколко години развитието на индустриална зона на терена на бившите казарми е проект, който се представя като панацея за развитието на града. Вашата оценка за това начинание и доколко е реален?
– Това е проект, който се развива в дълбока тайна. Виждали са го много ограничен брой хора, икономически разчети не знаем дали има, а наскоро узнах, че Общинският съвет е гласувал за одобрявaне на Подробния устройствен план за зоната „по документи”, без да види чертежи. На представянето в Читалището, организирано от Общината, всичко беше като рекламен клип, с обещания за огромни заплати и невъзможно кратки срокове за реализация.
Аз също искам този проект да се случи. Знам, че за реализация на тази тежка инфраструктура са нужни твърде много усилия и средства. Ще имам грижата като бъда избран за кмет да се запозная подробно с проекта и с нужното темпо да се продължат действията по реализацията му.
Докато този индустриален парк се случи обаче, в по-къси срокове ще потърсим заетост, която има за база производства тук, в Общината – малки преработвателни предприятия за животински продукти, за консервиране на земеделска продукция, финансово подпомагане на млади хора, които искат да развиват агробизнес тук.

– Като бивш главен архитект и специалист – как ще коментирате ситуацията – улици по които няма възможност за движение на пешеходците по тротоарите от леки коли? Как виждате да се реши този проблем?
– Паркиране върху тротоара за нощуване на автомобилите (и не само) се случва навсякъде. Дразни ме, но признавам, че не съм измислил решение на проблема. Забелязах, че на много места колите паркират така, въпреки че наблизо има места – до блока, вътре в двора…
Смятам, че нашето намерение да има отговорници за състоянието на градската среда по райони (които да наблюдават чистота, нужда от текущи ремонти, от окосяване или премахване на дървета) може да послужи и за внасяне на ред в паркирането. Заедно с КАТ и другите органи на реда можем да постигнем добър резултат. При срещите ни с гражданите също чухме разумни предложения.

Използвам поканата да отговоря на Вашите въпроси и за това, да се обърна към нашите съграждани – гласувайте на 29 октомври, за да сте сигурни, че имате отношение към бъдещето ни!
Александър ШАБОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.