Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие, е крайно недоволна от работата на тол системата. Това стана ясно от нейно интервю по БНТ тази сутрин, пише вестник „Сега“. Приходите са прекалено малко, контролът на събирането на пътните такси не е на ниво, тарифата за таксуване на камиони и автобуси трябва да се промени (в посока нагоре), обхватът на платените шосета трябва да се увеличи, обяви арх. Комитова.
Работата по вдигането на тол таксите и по добавянето на нови отсечки в списъка на платените пътища е в пълен ход, се разбра от интервюто на Комитова. Промените ще бъдат предложени за одобрение на заседание на МС. Засега не е ясно кога ще поскъпне пътуването на тирове и автобуси. Със сигурност обаче новината ще шокира транспортните фирми, които и без друго са в паника от масовата ескалация на цените – на горива, на ток, на резервни части и т.н.
Регионалният министър обясни, че в момента годишните приходи на тол системата, която експремиерът Бойко Борисов наричаше „печатница за пари“, са едва 380 млн. лева. При това три четвърти от сумата идват от винетките за леките коли, а само една четвърт е приносът на тол таксите, плащани от тежкия трафик. Това означава, че тол системата изобщо не изпълнява задачата, за която бе създадена – да осигурява значителни постъпления от таксуване на многотонните превозни средства, защото точно те рушат най-много пътищата, и тези постъпления да са основен резервоар за финансиране на шосейните ремонти. За разлика от винетките тол таксите зависят от изминатото разстояние и колкото повече километри пропътува тежкото МПС, толкова повече трябва да плати.
В момента обаче тол таксите са много ниски, смята Комитова. Тя даде пример с пътническите автобуси, които дължат по 1 ст. на километър. Така за маршрута Бургас – София превозвачът плаща само 3.60 лв. „Искаме да събираме двойно повече от досегашните приходи. И по-голяма част от тези пари да идват от автобусите и тежкотоварните коли“, отсече регионалният министър.
Къде са глобите за свръхтовар
Има и допълнителен източник на постъпления за тол системата – претоварените камиони, които возят стока над от разрешения тонаж и така амортизират още повече шосетата, дължат глоби. Санкциите обаче не се събират ефективно – Комитова обяви, че само през един от граничните ни пунктове за периода януари-август са преминали 27 000 тира със свръхтегло, като е била пропусната възможността да се съберат около 50 млн. лева. На какво се дължат тези „пропуски“, министърката не обясни.
А констатацията й е повече от странна, тъй като още преди старта на прословувата тол система предшествениците на Комитова обясняваха колко умно и модерно ще стане събирането на пътните такси и глоби и как в асфалта ще бъдат вградени сензори, които ще разпозвават претоварените МПС-та и автоматично ще генерират електронни глоби заради наднорменото тегло. Сега излиза, че тенхологичните чудеса не са се случили напълно.
Странни са и констатациите за слаб контрол – служебното правителство е на власт вече половин година и би трябвало да взима мерки, не да се оплаква.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.