На извънредно заседание утре парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията ще изслуша главния прокурор Иван Гешев за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов, съобщи OFFNews.
Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.
Вчера Здеховски заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“, показва, че те са били манипулирани.
Той очаче се позовава на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар, като обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.
Вчера вечерта обаче Клаудио Манда – евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че „няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви“.
„Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов“, добавя той.
Освен Гешев точно в 12 ч. ще се изслушат и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов („БиволЪ“) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).
В четвъртък пред OFFNews Томаш Здеховски обясни, че констатациите за снимките в София са на българската прокуратура, а евродепутатите само са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски предостави и пълния текст на писмото, изпратено от България.
Снимките с кюлчетата и пачките с евро се появиха през 2020 г. В края на юли СГП се самосезира по публикации в средствата за масово осведомяване и образува досъдебно производство за престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК – използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.
На 22 декември м.г. прокуратурата спря производството заради неразкриване на извършителя на престъплението.
В края на януари 2022 г. премиерът Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и главният прокурор Иван Гешев трябваше да бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент за ситуацията в България. Част от въпросите към Иван Гешев бяха свързани с разследваният за т.нар. „Барселонагейт“, както и прословутите кюлчета – и за двете се твърди, че са с участието на бившия премиер Бойко Борисов.
При връщането си от Брюксел Гешев призна, че е имало въпроси по двете дела, но обясни, че разследването по „Барселонагейт“ не е приключено, изпратени са европейски заповеди за разследване, отговор обаче не е получен от Испания. Какво е отговорил за кюлчетата не се разбра.
В последния месец от миналата година Софийската градска прокуратура възложи на БНБ експертиза и поиска от централната банка да даде информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата.
Лидерът на ГЕРБ пък обяви снимките за класически компромат, изфабрикуван от противниците му, и се ожали, че спи по анцуг, за да не стане отново жертва на нечий обектив.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.