Главният изпълнителен директор на „Шел“ (Shell) Бен ван Бюрден предупреди в четвъртък, че Европа може да се наложи да ограничи достъпа до енергия тази зима, тъй като прогнозира „значително“ по-високи цени, ако Русия продължи да ограничава доставките на газ за ЕС, съобщава „Файненшъл таймс“, съобщи БНР.
Шефът на най-голямата петролна и газова компания в Европа каза, че президентът Владимир Путин е показал, че е „способен и има желание да използва като оръжие енергийните доставки“ и че не може да се изключи едно пълно спиране на износа на руски газ за Европа.
„Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа“, каза Ван Бюрден на енергийна конференция в Оксфорд Aurora Spring Forum 2022.
„Може би някои държави ще се справят по-добре от други, но мисля, че всички ще се сблъскаме с много съществено ескалиране на цените, така че ще има голям натиск върху индустрията и следователно ще има голям натиск върху икономиката“, каза той.
„В най-лошия случай ще бъдем в ситуация, в която трябва да въведем разпределянето на дажби“, предупреди Ван Бюрден.
Главният газопровод на Русия за Германия – „Северен поток 1“ беше спрян за планирана поддръжка и профилактика в понеделник, като опасенията нарастват, че потокът от газ може да не се възобнови след приключването на ремонта на 21 юли.
Миналата седмица Путин заплаши с „катастрофални последици“ за световните енергийни пазари, ако западните сили наложат допълнителни санкции на Москва заради руското нахлуване в Украйна през февруари.
Днешното предупреждение на шефа на „Шел“ идва, след като Европейската комисия прогнозира, че средногодишната инфлация ще достигне рекордни нива през 2022 г. от 7,6% за еврозоната и от 8,3% за целия ЕС поради растящите цените на енергията и войната в Украйна.
„Нови увеличения на цените на газа могат допълнително да увеличат инфлацията и да задушат икономически растеж, предупреди Комисията.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.