На 23 юли 2022 г. (събота) от 20.30 часа, в Градската градина пред свищовското читалище ще се състои прожекция от националното турне „Танцово кино на път из България“, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Събитието се организира от фондация „Човек с шапка“ с подкрепата на Община Свищов.
Представлението може да се посети от всеки при вход свободен. В случай на лошо време, същото ще се състои в зала №1 на Община Свищов.
Пътуващ кино фестивал „Танцово кино на път из България”
За фестивала накратко
„Танцово кино на път из България” е пътуващ кино фестивал, чиято мисия е да популяризира жанра на танцовото кино в България. Фестивалът се провежда за втора поредна година и е част от проекта „Фокус Кино Танц” на фондация „Човек с шапка”, чиято дейност е в сферата на съвременния танц и танцовото кино.
В програмата на фестивала са включени 3 късометражни филма на млади български режисьори – „Жената, която уши знамето“ на Стефани Ханджийска, „Яхт Клуб Суинг“ на Силвия Чернева и „Уязвим“ на Коста Каракашян, както и някои от филмите, създадени от курсисти в нашата обучителна програма миналата година.
Повече за филмите:
„Уязвим“: представя четирима от най-завладяващите мъже танцьори в България – Кръстьо Методиев, Реми Тоин, Никола Хаджитанев и Светослав Серопян.Комбинирайки авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице, филмът проследява личната връзка на всеки един от тях с танца, за да разберем как тя взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.
„Жената, която уши знамето“ изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц. Филмът е експресивно тълкуване на биографията на български жени, останали в историята със своите дела. Фокусът пада върху съдбата на Райна Футекова (Райна Княгиня), а нейната „Автобиография“ вдъхновява екипа да пресъздаде живота ѝ чрез танц и мода.Общо 11 българки са представени във филма, избрани заради техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите – Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други. Филмът цели да постави жените и тяхната история в центъра на зрителското внимание – дългосрочна мисия на Стефани от предишния ѝ филм за женствеността INNER BLOOM (колаборация с Коста Каракашян).
„Яхт Клуб Суинг” е пешеходно изследване на един твърде поетичен въпрос: регенерацията на градовете и какво се случва с тези, които са били там преди. В него главен герой е Анджела Андрю, която е танцов артист, учен и продуцент, специализиран в Lindy Hop и Vernacular Jazz. Родена и израснала в лондонския Ийст Енд, по образования е социален работник и продължава да работи с различни общности. Силвия Чернева е дългогодишна ученичка на г-жа Андрю с опит в областта на архитектурата и танца.