Във фоайето на НЧ „Просвета“ в село Джулюница подредиха изложба по повод 6 септември, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Местните жители и гостите на населеното място могат да се запознаят не само с подготовката, но и с отзвука, който получава в големите европейски страни Съединението. Обединението между Княжество България и Източна Румелия преди 136 години е един от най-важните моменти в новата българска история. „Във времето на разпалените политически страсти и борба за власт в Парламента не трябва да забравяме миналото си и българския дух. Със сигурност надписът, изписан върху сградата на Народното събрание, трябва да бъде водещ не само за политиците в днешно време, но и за всички граждани на България“, споделя читалищният секретар Маргарита Кирилова.

По традиция в едно от най-малките населени места на община Ценово празникът се отбелязва от години. Тази година заради въведените ограничения от противоепидемичните мерки и за да се избегне струпването на хора, читалищните работници представиха важната историческа дата с помощта на писаното слово. Изложбата е в близост до витрината на читалищната сграда и може да се разгледа и отвън. Статиите за отзвука на Съединението в европейските държави са копирани и залепени на прозорците. „Празникът трябва да се усети от нашите съграждани. Необходимо е да се отдаде заслужена почит на хората, които са дали мило и драго за възраждането и обединението на родината ни,  Те са герои, които са работили в името на България“, развълнувано разказа секретарят на кметството Милка Ламбева.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.