Стара истина е, че работата на археолога продължава дълго време след приключване на теренната работа. Това се доказва от работата, която в момента върши д-р Марин Маринов, уредник отдел „Археология” при Исторически музей – Свищов месеци след края на неговите проучвания през лятото и есента, съответно в Нове и на Калето.
В момента свищовския Индиана Джоунс прави инвентаризация на находките, които е получил след почистване от специалисти, видя Актуално Свищов. Безспорно най-интересна сред тях е Т-образна разтроена фибула от бронз. Находката е изключително добре запазена и е от 2 – 3 век. Тя е от това лято при проучванията, които извърши Маринов във Вила извън крепостните стени. Във фонда на музея влиза и много голям фрагмент от керамична лампа от 3 век. Светилото е произведено от Керамичния център от днешния град Павликени. Д-р Маринов уточни, че там е имало извънградска вила на римски аристократ, който е имал афинитет към керамиката и като хоби създава производство, което бърза се налага в околността. Това е само малка част от находките при близо едномесечните теренни проучвания в Нове.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.