„Изправи се.БГ” и Мая Манолова подават сигнал до екологичния министър Борислав Сандов във връзка с поредните 5000 тона боклук за горене, разтоварени на пристанище „Варна Запад”. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на гражданската платформа.
В няколко Парламента внасяхме законопроект, с който изобщо да се забрани вносът на отпадъци от трети страни независимо в какво състояние е той. Сега има министър на околната среда и вицепремиер, който е природозащитник, с който работихме добре и в Комисията по ревизия и с който направихме обстойно обследване на далаверата с вноса на боклук. Той постави на обсъждане, като председател на екологичната комисия, нашия законопроект. Затова този път се надяваме, че „чукаме” на отворена врата. Ще представим на г-н Сандов този казус с хиляди тонове отпадъци RDF, които се изгарят в България, каза във видеообръщение на страницата си във фейсбук Мая Манолова.
Манолова обясни, че RDF-ът е докаран от Англия на 31 декември, така че да остане в тайна от гражданите и обществото. А запознати твърдели, че боклукът ще бъде изгорен в циментовите заводи в Девня.
Затова проверихме тяхното разрешително от миналата година. То включва горене на RDF, включително и на опасни отпадъци, но покрай това станаха известни и много други инсталации и ТЕЦ-ове. Забележително е, че в края на миналата година един от ТЕЦ-овете, свързан с бизнесмена Христо Ковачки, осъди екологичното министерство за 25 милиона лева. Тоест те горят къде регламентирано, къде не – и после държавата им плаща обезщетение даже, коментира възмутено Манолова.
Тя подчерта, че и по тяхно настояване служебният министър на екологията издаде заповед, с която забрани вноса на смесен отпадък с код 19 12 12, който е един от най-вредните при изгаряне. Но в този случай продължава да се внася боклук зя горене и то от страни извън ЕС, тъй като Великобритания вече не е в Евросъюза.
Интересно защо този RDF не си го горят в Англия, а го карат на хиляди километри, за да се изгаря в български инсталации? Интересно защо ние не сме се справили с нашия боклук, а в същото време горим чужд? Това са въпроси, които ние сме повдигали многократно и сме давали решение, припомни Мая Манолова.
Ние протестирахме и продължаваме да сме против изграждането на завод за боклук в центъра на София. Фандъкова обяснява, че няма къде да се изгаря столичният боклук, а пък тук се внася от Англия. Всъщност се печели адски много от изгарянето на боклук, от изгаряне на опасни отпадъци, на RDF, на смесен отпадък, затова е и изгодно да го внесеш от Англия и да го изгориш тук. Лошото е, че всичко това е за сметка на околната среда, на чистотата на въздуха и на здравето на хората. Едни печелят милиони, а други се разболяват заради безхаберието в България. Ще настояваме да се проведе публично обсъждане и да се вземат решителни мерки срещу инсталациите за боклук, които никнат в цялата страна, а междувременно хората от Девня вече са започнали поредната подписка срещу тези безобразия, каза още Манолова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.