Изключително ценна находка откри екипа на доц. Евгения Генчева от НАИМ-БАН, видя Актуално Свищов. Откритието идва в един от последните дни на 61-ия археологически сезон в римския легионен лагер и античен град Нове. Става въпрос за много добре запазена бронзова апликация, подобна се открива за първи път край Свищов. Тя представлява украшение, ползвано от легионер, коментира доц. Генчева. По думите й апликацията е от втората половина на втори или началото на трети век след Христа.
За поредна година доц. Евгения Генчева, която е и организатор и ръководител на българо-полската експедиция, проучва Школата на Първа кохорта на първи Италийски легион и антична улица около сградата. Проучванията тази година започнаха на 2 август и приключват на 14 септември.
Другата ценна находка от археологическо лято 2021 е откриването на античен фонтан. Днес той бе пръскан със специален разтвор, който предпазва разрушаването на камъка при дъждове. На подобно третиране и бе подложен открит това лято канал по време на проучванията.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.