Отменя се празникът“Свищовски лозници“, заради влошената епидемична обстановка и забраната за провеждане на масови мероприятия и събори, предаде БТА, цитирайки пресцентъра на „Цанко Церковски“ 2.
По традиция панаирът се провежда последните петък, събота и неделя на месец септември. Голяма част от проявите се отменят, както и разполагането на търговски павилиони и увеселителни съоръжения в центъра на града. Ще се състоят събития, чиито формат и начин на провеждане отговарят на действащите разпоредби.
Петък 24 септември в къщата музей „Алеко Константинов“ се открива изложбата „Свищов обича и помни Александър Божинов“ – 85 години от удостояването му за почетен гражданин на Свищов. В Художествена галерия „Николай Павлович“ ще бъдат представени стихосбирките на Биляна Гецова и ще бъде подредена традиционната 44-та изложба на свищовските художници. В съботния ден галерията ще бъде домакинна сутрешния концерт „O, sole mio“.
В неделя на камерната сцена в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856″ ще връчена наградата“Златно дунавско перо“ и ще бъдат отчетени резултатите от Националния литературен конкурс „Свищовски лозници“. Предвиждат се премиери на книгите с избрани стихове на Веселка Колева „Отстояване“ и на Георги Драмбозов „От Нове до Сердика“. В същия ден ще бъдат обявени и победителите от традиционния конкурс за домашно червено вино.
Броят на присъстващите ще бъде контролиран съгласно установените епидемични правила.

Снимка: архив