За трета поредна година ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ участва в Европейска олимпиада по статистика за ученици, съобщиха от 136-годишното училище.
Тази година гимназията се представи от шест отбора, в които се включиха ученици от XII-б клас специалност „Бизнес администрация“, XII-а клас специалност „Икономическа информатика“, XI-а клас специалност „Електронна търговия“ и „ Организация на туризма и свободното време“, и VIII-а клас специалност „Системно програмиране“. Ментор на два от отборите е Здравка Здравкова – старши учител по теоретично обучение – счетоводство, а на четири от отборите ментор е Петя Гутева – учител общообразователен учебен предмет.
В първият етап от националния кръг на олимпиадата учениците трябваше да решат три теста, всеки от които съдържаше по 10 въпроса, в следните направления:
Основни познания по статистика; Използване на официалните източници на статистически данни; Интерпретиране на статистически текст.
Преди ден излязоха резултатите от първия етап на националния кръг на Европейската олимпиада по статистика и отборите на Търговската гимназия се представиха достойно като постигнаха следните резултати:
Категория А – ученици X- XII клас:
Отбор ALGORITAM в състав Терин Елвер, Александра Кичкова, и Моника Борисова се класира за втори етап на националния кръг с оценка 8,89 от максимална оценка 10, четвърти по успех в страната и първи в областта от общо 212 отбори, продължаващи във втори кръг на олимпиадата. Ментор на отбора е Здравка Здравкова;
Отбор СПАРКС, в състав Биляна Бисерова, Йоанна Митева и Преслава Кожухарова, се класира за втори етап на националния кръг с оценка 8,00 от максимална оценка 10, единадесети по успех. Ментор на отбора е Петя Гутева;
Отбор АЛФА04, в състав Димитър Игнатов, Никол Янкова, Илина Тодорова се класира за втори етап на националния кръг с оценка 7,23 от максимална оценка 10, осемнадесети по успех. Ментор на отбора е Петя Гутева;
Отбор ALFA, в състав Дарина Димитрова, Ева Миланова и Мартин Славев се класира за втори етап на националния кръг с оценка 7,01 от максимална оценка 10, двадесет и първи по успех. Ментор на отбора е Здравка Здравкова;
Отбор EXVETTA, в състав Венилиян Първанов и Александър Атанасов, се класира за втори етап на националния кръг с оценка 6,23 от максимална оценка 10, двадесет и девети по успех. Ментор на отбора е Петя Гутева.
Категория В – ученици VIII – IX клас:
Отбор Прима – Александра Павлова се класира за втори етап на националния кръг с оценка 7,34 от максимална оценка 10, дванадесети по успех. Ментор на отбора е Петя Гутева.
От 136-годишната гимназия се надяват да продължат достойното си представяне и на втория етап от националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.