Не мостове, а нов ферибот ще има между българския и румънския бряг. Това се разбра след среща днес в Русе между българските министри Гроздан Караджов и Николай Събев с вицепремиера и министър на транспорта в северната ни съседка Сорин Гриндяну. Фериботът между Русе и Гюргево ще заработи до юни, като успоредно на българска територия ще се изгражда буферен парк за 800 автомобила, съобщава вестник „Сега“.
Темата с евентуалните дунавски мостовете стана актуална малко след Нова година, когато българският вицепремиер Асен Василев каза, че в рамките на мандата ще бъдат построени „4-5“ съоръжения. После Караджов го коригира. Днешната среща не подмина въпроса, като евентуалните мостове бяха обсъдени най-общо. Но успоредно се разбра, че преди да се мисли за тях, румънците имат условие. „Що се отнася до изграждането на нови мостове над Дунав, румънската страна бе категорична, че това ще се случи, едва след като се възстанови работата по проекта Fast Danube, който осигурява добрите условия за целогодишно корабоплаване“, написа в профила си кметът на Русе Пенчо Милков, който също присъства на разговорите. Fast Danube е програма, която касае плаването, а работата по нея през последните години била занемарена.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.