Заявихме нашата стратегия много ясно – Министерският съвет е този, който определя външната политика на България. Кирил Петков за една седмица присъства в българския парламент мисля, че повече от всички визити на предишния министър-председател, взети заедно, за да може да обсъжда с НС българската стратегия относно кризата. Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в „Панорама“ нарастващото напрежение между НАТО и Русия, пише БНТ.
„Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО“, смята той.
ЕС и САЩ работят за осигуряване на газ за Европа в случай на конфликт
Лорер не вярва, че газопотокът към Европа ще спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението.
„Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините“, каза Даниел Лорер.
Заяви, че има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо. Бюджет 2022 инвестира в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, инвестира се и в хората, каза още министърът.
„Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки“, коментира той.
Работодателите от НСТС са обидени на министър Василев, написаха отворено писмо
„Работещи бедни“ не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.
По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са открили много общи полета, в които двете страни да работят заедно – инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.
Даниел Лорер определи новото правителство като енергично, с конкретни поставени цели.
„Радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод – г-н Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия“, заяви министърът.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.