Пет гроба от некропола от времето на Теодорих Велики откри свищовският археолог д-р Марин Маринов. Откритието стана в рамките на три дни при проучванията на Вила екстра мурос, уточни за Актуално Свищов археологът, който е уредник отдел Археология в Историческия музей край Дунав.
До сега в района на Вила извън крепостните стени, където свищовският учен работи, бяха известни 120 гроба.
Ориентацията и на петте скелета и нивото на което са положени, показва че са некропола от времето на Теодорих Велики и неговите готи в Нове – последната четвърт на пети век, коментира д-р Маринов.
Погребалният ритуал е християнски – скелетът е положен в ориентация изток-запад. Според вярванията в Последния ден Христос ще дойде от Изток.
Това е втора самостоятелна експедиция на свищовския археолог. Това лято продължава работата южно от базиликата.
Проучванията вече са в своя разгар – наред с тоновете керамика се откриват и много други ценни находки, които разкриват аспекти от живота преди близо две хилядолетия.
Вече са факт две монети от времето на император Марк Аврелий, което е от ранния период на римския град край Свищов. Факт е и тухла с ръкописен печат – до този момент са известни няколко от този вид.
Екипът на д-р Маринов работи върху южната стена на базиликата. Тя е открита преди повече от век. В нейния олтар през далечната 1908 година Карел Шкорпил откри гроба на неизвестен светец. Години по-късно, в наше време, той е проучван и от доц. Павлина Владкова. Преди нея проучвания прави и почетния гражданин на Свищов доц. Мария Чичикова. Много вероятно е това да е гроба на Свети Луп, но за тази теза няма безспорни доказателства, споделя д-р Марин Маринов.
Проучванията се финансират от Министерството на културата и продължават до средата на октомври.