Във връзка със събитията в последния месец, както и с твърденията за някои липси в нашия град, на Вашето внимание представям 4 обекта.
На вниманието на несъществуващите групи „Попитай кмета“ и „Познавате ли своя град“ бих искал да задам няколко въпроса:
1. Какво свързва посочените обекти?
2. Къде се намират те?
3. В какво състояние са?
4. Кой е собственикът и кой отговаря за тях?
Като отговори – това са бомбоубежищата от моето детство, които преди около 50 години, въоръжен с фенерче и неизчерпаемото детско любопитство съм обследвал. Всички те са на не повече от 10 минути път пеша от центъра на града.
И като пояснение:
1. Обект 1 се намира източно от помпената станция над църквата „Свети Илия“ Представляваше къщичка с кладенец (на снимката се виждат металните скоби, по които се слизаше), с две или три помещения и изход в частен двор тогава.
2. Обект 2 се намира между втория и третия червен блок на ул. „Хаджи Димитър“, в брега зад тях. Представляваше галерия, влизаща около 10 метра навътре и завиваща на дясно, още около 10 – 15 метра.
3. Обект 3 се намира зад хотел „Дунав“. Представлява изградена с камъни галерия с три изхода – в момента първият е будката на пазача на паркинга, вторият е затрупан и третият е на снимката.
4. Обект 4 всъщност не е бомбоубежище, а отдушникът на бомбоубежището на сградата на Общината – бившият Партиен дом. Той единствен тогава имаше електрическо осветление и фенерче не ми трябваше. Но още тогава се питах – от какво трябваше да се пазят партийците, че сградата беше построена като голям ДОТ (дълготрайна отбранителна точка) с високо вдигнатите прозорци на първия етаж, с четирите картечни гнезда на всеки ъгъл на последният етаж, и с голямото и модерно бомбоубежище в мазата?
Понеже се търсеха бомбоубежища в Свищов, писаха, че имало някакво в района на бившият КК „Република“, но не било ясно на кого е и какво е състоянието му, реших да помогна….
д-р Даниел КРЪСТЕВ