През 2022 г. ученици от СУ “Николай Катранов“ гр. Свищов с учител по физика и астрономия Елена Илиева отново участват в международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Това съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията. Домакин на събитето е НАОП „Николай Коперник“ – Варна.
Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник“, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.
Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG и партньорството на София Тех Парк. Участвайки в събитието, учениците могат активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН по Физика на елементарни частици те извършват измервания по данни на експеримента CMS. След уводни лекции по теория на елементарните частици на 22 февруари, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията на 16 март, учениците работиха индивидуално по поставените им задачи и сами направиха оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. На 21 март всички ученици, включени в майсторския клас на видео-конференция с учени от ЦЕРН и ученици и учители от Истанбул, Бари, Сплит и Риека, обсъдиха получените резултати.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.