Свищов върви към опашката на опашката!
От 18 октомври съм на рехабилитация в частен санаториум намиращ се в гр. Полски Тръмбеш, лежа без работа на леглото и мислите ми се въртят около родния Свищов. Нещо ми се губи и ми е трудно да разбера някои очевадни факти.
Не разбирам и защо съм тук, а не в Свищов? Всеизвестно е, че цяла Северна България от Търговище до Враца лежи върху минерална вода и където и да се сондира тя изкача от различна дълбочина, което определя според земните пластове температурата и съдържанието й. Тези минерални води са природно богатство и на много места от векове те обогатяват селища, като Варна, Търговище, Вършец и др. В близките години това се опитват и то удачно Полски Тръмбеш и Овча могила, намиращи се в близост до нас. При тях водата се изпомпва от сондажите, а в Свищов има три локации в дворовете на бившите ДЗС и казарми, както и в миналото в двора на Старопиталището, но се е загубила! Към момента изворът в казармата е затрупан, а този в ДЗС изтича в голямата река и обогатява микса от химикали на водите й!? Е, както казваше един доскорошен премиер влиза и в един гьол, в който свищовци се киснат при примитивни условия от 18-19 век!
През годините е имало добри намерения, даже и през социалистическия период ХК „Свилоза“ изгражда профилакториум и вкарва водата там, но я провежда „интелигентно“ по метални тръби, които корозират и се провалят, а останалото довършват „демократите“ от по-нови времена, като оглозгват и сградата. Няма що: богата държава, аристократичен град и интелигентно население! За управленците да не говорим. В последните години различни лица са проявявали интерес към ползването на минералната вода в съчетание с градската болница, но нещо не се е получавало. Злите езици говорят за корупция, но без факти, това си е поне за сега тема от градския фолклор. Само ще спомена, че собственикът на санаториуми в Несебър, Бургас и Полски Тръмбеш е посещавал Свищов с конкретно делово предложение, но…
Към етажи от болницата са проявявали интерес от очната клиника във Варна, както и някаква еврейска организация, но … В резултат на мъдрото управление през 2012 г. се закрива родилното, а сега десет години по-късно и детското отделения с мотив липса на кадри! /Бел. на ред. По официална информация от МБАЛ работата на Детско отделение се очаква да започне отново на 25 октомври/. Това го видяхме и с поредните Ковид кризи . Движението е в посока – влошаване, а не подобрение. Изводите са за нас гражданите и те са особено актуални в предвид предстоящите избори.
Днес /Бел. на ред. Писано на 20 октомври/ чета във ФБ, че община Свищов ще приема Плана за индустриално развитие за периода 2021- 2027 г. който акцентира на Дунавски индустриален парк. Никога не съм крил мнението си по въпроса и четейки интервюто с адвокат Калин Костов, въпреки някои разминавания, се солидаризирам с някои негови изводи.
Аз съм убеден, че бъдещето на Свищов е свързано с туризма, но за това, независимо, че сме много закъснели и при наличие на щатни служители не виждам залагане на цялостна концепция. Работи се на случаен принцип, на парче, ден за ден от което резултатът е предизвестен. Не мога да твърдя, че индустриалният парк е корупционна схема, защото не разполагам с данни, но израждането му в такава насока не е изключено! По- важното е, че той не води в правилната посока и дано да съм лош пророк през близката 2027 г. ще отчетем това, но отново ще сме пропуснали ползи!
И в заключение ще спомена, че на този свят най-лесно е да се критикува, трудно се управляват хора и на управленците не им е лесно, но животът е осъден да се движи напред. Лошото е, че страната е на опашката, а Свищов върви към опашката на опашката!
Вилдирас ЕНЧЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.