От „Изправи се.БГ“ стоим зад изграждането на АЕЦ „Белене“ и зад изграждането на още един блок на АЕЦ „Козлодуй“. Държавата може да си позволи да участва и в двата проекта. Това ще е наш приоритет и в следващото Народно събрание. Ще се борим и за това да влезе в управленската програма на следващото правителство на промяната.
Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Плевен, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на платформата.
В координация сме с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев за съвместно общо управление, допълни тя.
По отношение на енергийната криза Манолова заяви, че българските фирми са в условията на безпрецедентни икономическа и енергийна ситуация и икономически срив. Изграждането на ядрена мощност ще има и социален, и икономически елемент. Евтиният ток е решението за българската икономика. На 29 септември няколко търговци – и български, и чужди, продадоха евтиния български ток в чужбина чрез енергийната борса и спечелиха 60 млн. лв. буквално за минути, каза Манолова и настоя енергийният министър да оповести имената им с мотива, че водещ трябва да бъде общественият интерес.
Корупцията и спекулациите на енергийната мултиплицират у нас негативните последици от лошите решения за тока в Европа. Много фирми вече фалираха и ако държавата не се намеси с адекватни мерки, както вече го направиха редица европейски държави, още ще фалират. Очакваме решението на Министерския съвет да се поеме изцяло увеличението на тока за бизнеса, болниците, училищата и детските градини. Решението на правителството трябваше да е факт още снощи. Всичко над 120 лв. на мегаватчас до настоящите над 400 лв. на мегаватчас да се поеме от държавата, призова още тя.
Тя заяви, че трябва да се сменят ръководствата на енергийната борса и държавните дружества в енергетиката. Няма да позволим малките фирми и домакинствата да платят тази прескъпа цена заради кадрите на ГЕРБ по високите етажи на енергийните дружества, в това число и в ръководството на енергийната борса, и грабителското им управление в полза на олигархични фирми, категорична бе тя.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.