Свищов днес почете паметта на 12 деца, които загинаха преди 20 години във водите на река Лим на границата между Сърбия и Черна гора.

В параклиса Свети Дух на свищовските гробища бяха отслужени заупокойна литургия и панихида в памет на 12 свищовски деца, които намериха смъртта си в река Лим на връщане от екскурзия в Дубровник.

Голямата поука 20 години от трагедията е, че продължаваме като общество и държава да сме длъжници на децата, сподели пред БНР Георги Манзаров, баща на загъвалия Юлиян Манзаров на 18 годни.

„На кого да простим и как да простим, фактът си е факт. Нашите деца ги няма. Дори смъртта не може да изкупи смъртта на едно дете. В случая ние сме удовлетворени, защото се разбра каква е истината за катастрофата“, реторично попита бащата.

Шофьорът на автобуса, който падна в река Лим, Илия Измирлиев беше осъден на 4 години затвор, а преди няколко години почина в автомобилна катастрофа.

Свищовските семейства, които основаха и фондацията „Ангели от Лим“ в памет на децата си, искат държавата да ги търси не само на днешния злощастен ден, а да чува гласа им, когато се разискват проблемите за пътната безопасност.