От 1 май тази година Автогара „Запад“ във Велико Търново престава да работи, преустановява се продажбата на билети, даване на информация, а автобуси няма да могат да влизат в имота, пише вестник Борба.

За решението управителката на „Пътнически превози“ Ивелина Гайдарова е уведомила кмета Даниел Панов в разговор още през февруари. На 1 април е изпратила и официално писмо.

Изпратени са уведомления и до всички превозвачи, използващи автогарови услуги.

Сградата на автогарата, със статут на временна постройка, е направена от Общината по време на строителството на Южния пътен възел, когато е спряна от експлоатация Автогара „Юг“, за да има къде да се обслужват пътниците. След това със заповед е предоставена на „Пътнически превози“ АД за ползване. Тя обаче се намира върху частен терен заедно със секторите от близо 4 дка. „От тогава до днес всички разходи по поддържането и ремонтите на сградата, почистване на терена, заплати на персонал, са изключително за наша сметка, без да сме получавали каквито и да е субсидии от Общината или държавата. И понеже стана изключително трудно, от 1 май фирмата преустановява тази дейност. Предложили сме, ако Общината е социално ангажирана, да посредничи други частни фирми да вземат от нас под наем автогарата и да я развиват“, коментира за в. „Борба“ Ивелина Гайдарова.

КАТО ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА РЕШЕНИЕ ТЯ ПОСОЧВА НЕРЕНТАБИЛНОСТТА.

„ИЗДРЪЖКАТА НА АВТОГАРАТА НА ПРАКТИКА Е ОТ КОМИСИОННАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ И ЗАПЛАЩАНЕ НА СЕКТОРНО ПРАВО ОТ 1 ЛВ. НА ЧАС ПРЕСТОЙ.

Въпреки символичната цена част от превозвачите бягат и спират едва ли не където им видят очите, за да не плащат.

Освен това спират в града на различни места и хората предпочитат да се качат там, където им е удобно – те имат разписание, одобрено от Общината с посочени спирки – болница, пазар и т.н. Отделно, пътници лично са ми се оплаквали, че в автобуса им се карат, когато купуват билети от касата. Комисионните и те не са много, заради съкращение на редица междуселищни линии, особено по време на ковида, които така и не се възстановиха. От тогава нещата дръпнаха много назад. Все пак през годините сме правили ремонти – изградихме тоалетна, асфалтирахме част от секторите.

След като през 2017 г. спуснаха изискване, че всяка автогара трябва да има категоризация, тогава направихме стая за майката, медицински пункт за първа помощ, осигурихме интернет. „Пътнически превози“ се издържа от превоз на работници и екскурзии. Осъзнавам, че автогарата има нужда от модернизация, но аз отказвам да влагам повече средства от други дейности за нея“, категорична е Ивелина Гайдарова.

Към днешна дата Автогара „Запад“ обслужва всички направления, без София – Варна.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.