На 4 април 2024 година се навършват 20 години от непрежалимата загуба на 12-те свищовски деца, трагично загинали във водите на река Лим, припомнят от пресцентъра на община Свищов.

Деца, ученици, спасители, вицепрезидентът на България Илияна Йотова и премиерите на Сърбия и Черна гора и делегация от община Свищов почетоха паметта на загиналите 12 деца във водите на река Лим преди 20 години.

Възпоменателна церемония и заупокойна молитва бе отслужена на Мемориала на 12-те ангели.

Възпоменателният ден бе отбелязан на Гробищния парк в Свищов и в село Царевец, където в присъствието на родителите и близките на починалите деца, представители на общинското ръководство и граждани беше отслужена литургия и заупокойна панихида.

Възпоменателното отбелязване на 20-годишнината от трагедията при рлека Лим продължи в Биело поле, където слова произнесоха кметът на община Бело поле, вицепрезидентът на Република България и кметът на Свищов.

В своето слово Генчо Генчев каза: „Днес се навършват 20 години от една злощастна трагедия, която ни отне 12 български деца. Като един миг изминаха тези 20 години, а сякаш беше вчера. Сякаш ужасът на това злокобно нещастие се е запечатал в съзнанието на всеки, който го е преживял. И този спомен никога няма да избледнее, защото няма по-голяма болка от загубата на дете. Това е болката по рухналите надежди, по пречупените мечти, по отслабения устрем за живот“.

Кметът на Свищов изказа искрена благодарност към жителите на Биело поле и Приеполе, участвали пряко в спасителните действия и подчерта, че в търсене на истината през изминалите 20 години са се създали трайни връзки между България, Сърбия и Черна гора – между Свищов, Приеполе и Биело поле. Генчо Генчев благодари също на местната власт в двата града и на правителствата на Сърбия и Черна гора за съпричастността до ден днешен. Той отбеляза усилията на почернените родители в България и Фондация „Ангели от Лим“, благодарение на които беше променена нормативната уредба, регламентираща превозите на ученици, с цел гарантиране на тяхната сигурност и безопасност. В този смисъл той благодари и на българските институции, че засвидетелстват своето място и роля в разрешаването на проблеми, свързани с българското законодателство и реагират своевременно в извънредни ситуации.

„Дали, обаче, тези 20 години бяха достатъчни да разберем истината за трагедията? Дали си отговорихме на всички въпроси? Дали се поучихме от грешките? Трудно е да се отговори еднозначно на тези въпроси и още по-трудно е, ако вземем под внимание статистическите данни за пътните произшествия, случващи се днес. Тогава какво ни остава? Остава ни вярата в доброто, надеждата за справедливост и любовта, която осмисля съществуването ни. Смисъл да продължим винаги има и той най-често се проектира в поколенията след нас“, каза още в словото си кметът на Свищов.