159 години от рождението на Алеко Константинов, в Свищов се състоя общоградско поклонение с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Щастливеца. По традиция, в паметния ден пред бюста на Алеко в Градската градина се събраха десетки признателни граждани, които отдадоха своята почит към достойния българин.
За поредна година Община Свищов и редакцията на вестник „Стършел“ проведоха литературния конкурс на името на Алеко Константинов. Участие взеха 72 разказа на 38 писатели от 15 страни, сред които България, Сърбия, Русия, Украйна, Германия, Татарстан, Франция, Естония, Канада, Беларус, Израел, Белгия, Казахстан, Унгария, САЩ.
Конкурсът датира от 1966 г. и се провежда в рамките на традиционните Алекови дни, посветени на рождената дата на писателя 13 януари 1863 г. През дългата история на конкурса победители са ставали автори от различни държави и континенти. Тази година журито оцени разказа „Приказка от братя гримьори“ на българина Христо Карастоянов.
По повод 159 години от рождението на Алеко Константинов, община Свищов проведе три конкурса, резултатите от които отчете на 13 януари 2022 г. Мероприятието се състоя в тесен кръг поради епидемичната обстановка. На него присъстваха тазгодишният лауреат на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ и наградените в двата ученически конкурса за есе и рисунка.
На скромната церемония бяха наградени и участниците в ученическите конкурси за есе и рисунка. В конкурса за есе са участвали 20 предложения, разпределени в три теми по избор, а в конкурса за рисунка близо 100 деца са рисували на тема „Опознай родината, за да я обикнеш“.

Снимки от събитията: ТУК