Българска студентка, която учи във Великобритания избра за тема на дипломната си работа Априлското въстание. Велина Маринова е от Пловдив, а в момента се дипломира в специалност „Сценичен грим и прически“ в университета в Бирмингам и подготвя късометражен филм с най-емблематичните сцени от Априлското въстание за дипломна работа. Това разказва сайта Times.bg.
Идеята на Велина била да популяризира едни от най- драматичните моменти от българската история зад граница. Наскоро тя научила, че е потомка на Райна Княгиня, извезала знамето с девиза „Свобода или смърт“.
„Аз съм горда българка, понеже живея в чужбина в момента и усещам историята доста близко до сърцето си! Всъщност аз съм горда потомка на Райна Попгеоргиева- Футекова, което е доказано, има родословно дърво в Панагюрище…Райна Попгеоргиева е ушила знамето  с надписа „Свобода или смърт“ на Априлското въстание, една горда жена, възпитана, честна образована…“, разказва Велина.
В сценария са включени паметни моменти от Априлското въстание като кървавото писмо на Тодор Каблешков, ушиването на знамето на панагюрските въстаници от Райна Попгеоргиева, смъртта на Никола Войновски, смъртта на Христо Ботев и др.
Младият актьор Ерик Трифонов се превъплъщава в образите на Панайот Волов и на Никола Войновски.
„Идеята е да направим възстановките в автентичен вид както от онази епоха. Едни от най- интересните сцени ще се заснемат на Шипка, Велико Търново, ще снимаме в Родопите и в околията. Искаме да предадем онези тежки момента за България тогава. Но със сигурност се надявам да запалим искрата в младото поколение!“, обяснява той.
“ Подбрали сме основните участници от Априлското въстание, имаше ефекти имаше димки, имаше стреляне с пушки, имаше битки със саби…“
Късометражният филм се снима на различни локации. Преди дни екипът засне кадри в крепостта Царевец и в Арбанаси. Разработката е с малък бюджет и с няколко актьори. Има заснети провокативни кадри с отрязване на глава, които пък демонстрират умението на авторката в сценичния грим.А колекционерът Лъчезар Яковлев е предоставил безвъзмездно автентични носии, униформи и оръжие.
“ Помогнах с абсолютно всичко, което имах – дрехи, носии, облекла, оръжие за осигуряването на автентична атмосфера в кадрите. Имам пушка като на Стефан Караджа – арнаутка, също така арнаутски пищови, те са чифт, това са пищови кремъклии на повече от 150 години! Харесах идеята, че филмът може да се гледа в чужбина, че хората, които са от различни култури и традиции,  ще научат за България и българската история!“
Защитата на дипломната работа на Велина ще е на 25 май в Бирмингам. Веднага след това Велина ще излъчи филма в социалните мрежи и ютуб, за да популяризира героичната саможертва на въстаниците и порива към свобода на българите през драматичната 1876 година.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.