Премиерът Кирил Петков измисли нова формула по взривоопасната тема за Северна Македония. След като вече доста време „изнервя“ коалиционните си партньори със заявки за омекване на българската позиция, днес той разви идеята за „преместване на ветото“ за членство на западната съседка в ЕС.
В интервю за Нова тв Петков обясни, че България не бива да пречи на стартирането на преговори за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Напротив, това би било начин Скопие да прави необходимите реформи и да разбере, че трябва да спазва договореностите с България. Още преди отварянето на първата преговорна глава „Правосъдие“ РСМ трябва да промени Конституцията си така, че да га гарантирани правата на българите там, поясни премиерът. Самите преговори за членство на Северна Македония в ЕС ще отнемат поне 10 години, прогнозира българският премиер.
Той отрече да е договаряно до юни ветото на България да падне. И изтъкна, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.
„Нищо няма да се направи, никакво решение няма да има без широки обществени дебати и без да има гласуване в парламента“, увери Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.