Студентите по медицина, които повече от месец бяха доброволци в Ковид отделението на местната МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” напуснаха, съобщи за Актуално Свищов Илиян Венков, управител на здравното заведение. Причината е, че от 27 септември са започнали редовните си занятия в Медицинския университет в Плевен. Бъдещите лекари обаче имат готовност да се върнат при необходимост или при преминаване в обучение в електронна среда от разстояние, уточни Венков. Общо шест студенти-медици бяха в МБАЛ-Свищов от 20 август до началото на тази седмица. За четирима от тях това не бе първото им присъствие в свищовската болница – те пристигнаха за първи път още в края на 2020 година.
Днес от К-19 в МБАЛ – Свищов се лекуват 32 души, а изписаните днес са пет, съобщи още Илиян Венко. На територията на община Свищов на домашно лечение с вирусна инфекция към 30 септември са 82 души, уточняват от РЗИ – Велико Търново.
Към момента болницата не изпитва недостиг от лекари и медицински сестри. Но при преминаване в следващо ниво по заболеваемост сестрите няма да достигнат. По думите на Илиян Венков са необходими поне още 11 медицински сестри, като се водят разговори със специалисти по медицински грижи за започване на работа.