Партия ГЕРБ най-вероятно ще подкрепи кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент на предстоящите избори, съобщи БНТ.
Ректорът на Софийския университет ще бъде издигнат от инициативен комитет, научи „По света и у нас“ от свои източници.
През 2001 – 2003 г. проф. Герджиков е заместник-министър на образованието и науката. Бил е управител на Фонд „Научни изследвания“ и член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.
През 2010 г. става заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност. Година по-късно е назначен за заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение. През 2015 г. е избран за ректор, а четири години по-късно – преизбран.
Роден е в Кърджали. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури и следва класическа филология в Софийския университет. Продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където завършва магистратура. През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки“. От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература. Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.
Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика“.
Вестник „Сега” припомня, че проф. Герджиков работи усилено по реформата във висшето образование още от времето, когато бе беше заместник-министър. След това съдейства за промените в университетите и на просветния министър Красимир Вълчев.
Името му бе забъркано в скандал през 2019 г., когато стана ясно, че майка му проф. Мария Герджикова е получила 9000 лв. от вуза (докато той е ректор) за изготвяне на обучителни материали за нуждите на българите, живеещи в чужбина. След общественото напрежение тя дари въпросните пари на СУ. Още по-рано, след изтичане на мандата му като шеф на фонд „Научни изследвания“, бе обвинен в сериозни нарушения при финансирането на определени научни проекти.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.