Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна ваканция вместо един ден, както бе досега. При останалите ваканции няма големи промени. Това предвижда проект на заповед за учебното време за следващата 2022/23 учебна година, предложен от просветното министерство, пише вестник „Сега“.
Първата ваканция за учениците – есенната – се увеличава с един ден и ще бъде от 29 октомври до 1 ноември включително, т.е. 4 дни вместо 3.
За сметка на това учениците ще почиват един ден по-малко около Нова година – Коледната им ваканция ще е от 24 декември до 2 януари, а не до 3 януари, както бе т.г.
Междусрочната ваканция се увеличава най-много – от 1 ден на 5 дни – догодина тя ще е между 1 и 5 февруари, като на 6 февруари започва вторият срок. Мотивът на МОН да я удължи е, че един ден е твърде малко за възстановяване на силите на учители и ученици. За да компенсира недостатъчното време за отдих, миналата зима министърът на образованието акад. Николай Денков обяви четири допълнителни дни за неучебни и заедно със съботите и неделите училищата затвориха за девет дни. „Сега по-дългата междусрочна почивка става норма“, посочват от МОН.
Пролетната ваканция си остава 10 дни, но вместо традиционно от 1 април, догодина ще започне на 8 април и ще продължи до 17 април включително.
За дванадесетокласниците пролетната ваканция ще е от 12 до 17 април, т.е. 6 дни. Тази година зрелостниците имаха само 4 дни пролетен отдих.
Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в 7 и 10 клас. Матурата по български език и литература е планирана за 19 май 2023 г., а изпитът по втори предмет по избор, както и този по теория за придобиване на професионална квалификация – на 23 май 2023 г., т.е. те ще с три дни почивка между тях, а не през ден, както бе досега.
НВО
Четвъртокласниците ще имат изпит по български език на 29 май, а по математика – на 30 май, и двата от 10 ч. Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще започват по различно време, както досега. За да се намали рискът от грешки при организацията обаче, разминаването на началните часове се увеличава на два часа и тестовете ще са съответно от 9 ч. за 7 клас и от 11 ч. за 10 клас, а не от 10 часа. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 г., а по математика – на 16 юни 2023 г.
Учебната година няма да се удължава
Учебната година няма да се удължава с 2 седмици за учениците от 1-6 клас, както искаше министерството, става ясно от проекта на заповед на МОН. Децата от 1-3 клас ще приключват училище, както досега, на 31 май (учебните им седмици остават 14), а тези от 4 до 6 клас – на 15 юни (16 учебни седмици). Най-големите от 8 до 11 клас ще учат традиционно до 30 юни.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.