„Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна. Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшния диалог между нашите страни.“ Това каза руският посланик Елеонора Митрофанова в редовния си брифинг, публикуван в официалната страница на Посолството на Руската Федерация в социалната мрежа.
Тя добави, че в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 души на екипажите им. Там има включително и българи.
„За решаване на проблема пречи високата опасност от мини, създадена от украинските националисти, както и заплахата от обстрели на корабите от брега. В Международната морска организация се обсъжда темата за формиране на коридори за сигурно излизане на корабите. Русия активно взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтересованите държави. Украинците избягват предметно обсъждане на въпросите, свързани с функциониране на коридорите. В частност, те отказаха тристранна среща при участие на Генералния секретар на споменатата Организация. При това Киев забрани излизане на чуждестранни кораби от пристанищата си“, каза още Митрофанова.
Според нея „истинската причина е в това, че националистите безконтролно са минирали пристанища. Вместо да се използват коридорите, украинската страна предлага да „се консервират“ корабите, а моряците да се евакуират по суша през Румъния и Молдавия. Макар че и тези предложения на практика остават празни декларации без каквито и да са конкретни стъпки.“
Тя предупреди и че има информация че се подготвя „поредна чудовищна провокация в Одеска оУбласт“:
„Според наличната достоверна информация на Министерството на отбраната на Русия, службата за сигурност на Украйна (СБУ) подготвя поредна чудовищна провокация в Одеска област. С тази цел в близко време се планира да се преоблече едно от подразделенията на СБУ във формата на руските военни и да се извърши демонстративен разстрел на мирни жители.“
За финал посланик Елеонора Митрофанова честити наближаващия Великден:
Във всички времена независимо от политическата конюнктура и градуса на двустранната реторика, този светъл празник винаги трайно и дълбоко свързва вярващите на нашите два православни народа. Пожелавам ви щастие и благополучие, скъпи приятели!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.