Щастлив за Академик се оказа най-тъжният ден в християнския календар – Разпети петък. Победа с 3:0 постигнаха „студентите“ над гостуващия отбор на Локомотив 1927 (Дряново) в мач от ХХVII кръг на Северозападната трета лига.
Началото на срещата се отличи с по-мотивирана и настойчива игра от страна на възпитаниците на Росен Илков, за които победата бе жизнено важна за изплуване от дъното на таблицата.
В 11-та минута Димитър Костадинов отправи опасен удар с глава, след чудесно центриране от десния фланг, който не успя да попадне във вратата на дряновци. Отново Костадинов бе замесен в опасна атака в 13-та минута, завършила с изненадващ далечен удар, този път от ляво на нападението на Академик, минавайки над напречната греда. Гостите отговориха с бърза контраатака, завършила с нарушение на наш играч и правото им да изпълнят пряк свободен удар на около 25м от ляво пред вратата на Виктор Владимиров. Ударът на потърпевшия футболист не затрудни Владимиров, който бързо я подаде силно в предни позиции към Алекс Миланов за светкавична контраатака. Алекс не успя добре да центрира и пасът му бе избит в ъглов удар. Напрежението пред вратата на гостите продължи с поредица от ъглови за Академик, но това не доведе до опасности.
В средата на полувремето гостите постепенно изравниха играта и битката се пренесе в центъра на терена. Срещаща вървеше към нулево равенство на полувремето, когато самостоятелен рейд на Александър Стоянов по лявото крило в 44-та минута, завърши с навлизане в наказателното поле и точен удар за 1:0 в полза на Академик.
С нагласа да затвърдят предимството си, излязоха играчите на Академик през второто полувреме и играта се пренесе отново в полето на гостите. В 55-та минута опасна атака на домакините бе спряна с дърпане на фланелката на Божидар Матеев от противников състезател, за което той получи жълт картон. Само две минути по-късно вратарят на гостите бе излязъл извън наказателното поле и си послужи непозволено с ръце, парирайки удар на свищовски нападател, за което заслужи директен червен картон. Наложи се полеви състезател да сложи вратарските ръкавици, поради липса на резервен вратар. Последвалият удар от пряк свободен мина над вратата на Локомотив и така резултатът се запази.
В 64-та минута, играчите на гостите имаха претенции, че след спасяване на техен удар, вратарят на Академик е влязъл с топката във вратата, но техните протести доведоха само до пореден жълт картон за играч на Локомотив.
Опасна атака в 67-та минута, подхвана Божидар Матеев, който избра да комбинира, пред това да завърши сам и последвалият слаб удар на Симеон Бойчев бе избит пред гол линията на гостите. Няколко минути след това, бърза пробив на Георги Йорданов от дясно за малко не завърши с гол, като ударът му мина на около 20см от страничния стълб на вратата.
Хубава атака от ляво завърши с пас към Симеон Бойчев, който навлезе към вратата на гостите, като първо финтира вратаря, а след това и защитник, за да вкара втори гол в опразнената врата за 2:0 в 77-та минута.
В 86-та минута след дълъг пас напред и атрактивно овладяване на топката и последвал шут от границата на наказателното поле, резултатът стана класически. Сред голмайсторите този път се записа Лилиян Маринов.
В оставащите минути, играчите на Академик задържаха топката, като на моменти разменяха над дузина подавания, спокойно изчаквайки последния съдийски сигнал.
Краят дойде при 3:0 и заслужени 3 точки в актива на „студентите“, които загатнаха за своя потенциал с една бърза и комбинативна игра, зарадвала многобройните зрители дошли на стадиона.
Както вече отбелязахме, три часа преди началото на срещата бе поставено началото и на обществен съвет към УС на Академик, където бяха разисквани организазионни и други въпроси, свързани с футбола в град Свищов. Така поредната добра инициатива от ръководството на клуба, в лицето на председателя на УС Христо Цветанов, има за цел да обедини свищовските общественици също да допринесат за развитието на футбола в региона и да дадат своите идеи за развитието на любимата игра. Очаква се срещите да станат редовни и броят на желаещите да се включат в тях, да се увеличи.
Емил ВЕСКОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.