Премиерът Кирил Петков е договорил доставки на втечнен природен газ от САЩ още от юни месец на цени под тези на „Газпром“. Това съобщи правителствената пресслужба след срещата му с вицепрезидента Камала Харис.
Вицепрезидентът поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет, уточниха оттам.
От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС, уточняват от пресцентъра.
Българският премиер посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.
В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.
Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис.
Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.