Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Това обсъжда управленската коалиция като антикризисна мярка срещу високата инфлация.
Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра и ще влезе в сила от юни, съобщи пред Нова тв Пламен Данаилов, зам.-министър на енергетиката, пише вестник „Сега”.
Той посочи, че към момента не се обсъждат други органичения за ползване на отстъпката за гориво. Схемата ще се прилага единствено за физически лица, от нея фирмите няма да може да възползват.
При сегашните цени на бензина отстъпка ще свали цената му под 3 лева. Според Данаилов не се очаква спекулативно бензиностанциите да вдигнат с над 25 ст. цената на горивата. „Това е конкурентен пазар, не очакваме такива спекулации с цената“, каза Данаилов.
Правителството обмисля още да премахне акциза на тока и на природния газ, включително и този, който се използва за автомобилно гориво. Мярката обаче трябва да получи разрешение от Европейската комисия. Предстои страната ни да прати уведомление до Брюксел, но процедурата по получаване на разрешение ще отнеме около три месеца.
В същото време от догодина се планира да се увеличи акцизът на цигарите. Данаилов не посочи с колко, но уточни, че в момента България начислява най-ниските възможни ставки в ЕС, а в същото време евродиректива предвижда тяхното увеличение.
Както вече стана ясно инфлационна добавка от 60 лв. ще продължат да получават пенсионерите. Такава добавка се обмисля и за родителите с деца. От думите на Пламен Данаилов стана ясно, че всъщност се имат предвид данъчните облекчения за деца, които бяха завишени многократно преди година и трябваше да действат временно само за доходите, получени през 2021 г. като антиковид мярка. За доходите от 2020 г. ще се прилага данъчна преференция от 50 лв. на месец или 600 лв. за година за едно дете, обяви Данаилов. От нея ще може да се възползват само работещи родители.
До края на тази седмица ще се проведе още един коалиционен съвет, който да обсъди пакета антикризисни мерки. Другата седмица ще сме готови, заяви вчера пред бюджетната комисия министърът на финансите Асен Василев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.