Една година и половина бе необходима на управата на Свищов да предприеме действия по спасяване на паметник на културата, става ясно от качено съобщение на сайта на община Свищов. Сигналът е от граждани от месец февруари 2020 година и единствено Актуално Свищов алармира за проблема тогава. Справка в календара установява, че в момента е септември 2021 година. Дано това не е първия паметник на културата разрушен заради безхаберието на управляващите града на Щастливеца…
Ето пълния текст на съобщението:
„До дни ще стартират укрепителните дейности по къщата експозиция „Градски бит и култура“ (Самоковлиевата къща), находяща се на ул. „Сава Пенев“ №1, в гр. Свищов.
Конструктивното укрепване на северозападния ъгъл на къщата е крайно необходимо, тъй като е налице улягане, причинено от подпочвени води и незаконни конструктивни промени на основите от бивш наемател. Вследствие на това е нарушена целостта и здравината на конструкцията, и е намалена носимоспособността на зидовете.
Неотложните аварийни ремонтни дейности, които Община Свищов предприема за укрепване на историческата сграда в Свищов са наложителни за запазване на културното наследство и съхраняването му през годините.
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ“