Изборите „2 в 1“ за президент и парламент, които ще се проведат на 14 ноември, ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и „Маркет Линкс“. Сондажът е проведен сред 1076 души над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета, пише вестник „Сега“.
Общо 77% от анкетираните отговарят, че ще гласуват, а 14 на сто, че няма да отидат до избирателните секции на 14 ноември. 9 процента от запитаните все още се колебаят.
Ако извънредните парламентарни избори бяха днес, над 22,5% от заявилите, че ще гласуват, биха избрали коалицията ГЕРБ-СДС.
Всяка една от следващите четири формации има потенциал да бъде втора политическа сила заради малката разлика в момента, сочи още изследването.
БСП получава 14,5 на сто. „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – съответно с 13,5% и 11,9%.
Коалицията около бившите министри Кирил Петков и Асен Василев събира около 11% подкрепа. Според проучването, тя черпи своя ресурс от повечето политическите сили, с изключение на ДПС, но и от негласували на последните избори.
За ДПС биха гласували 9,8% от анкетираните. Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%.
Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остава и „Възраждане“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.