Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, предаде БНР.
Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.
„Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите“, пише в мотивите на съда.
С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.
Решението е окончателно.
Административно дело беше образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България – Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов срещу решението на ЦИК на 14 ноември разписки от машинното гласуване да се броят ръчно от членовете на секционните комисии и тези данни да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.
Решението на ЦИК беше взето с два гласа против – на говорителя Росица Матева и Любомир Георгиев, според които с него се дописва Изборния кодекс. Така смятат и формациите, сезирали Върховния административен съд. Освен това, според тях, решението обезсмисля гласуването с машина и може да доведе до срив на отчитането на резултатите.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.