Стига бе, хора, ушите ни проглушихте с тоя Шенген – въздушен, морски, сухопътен. Щели сме да цъфнем и да вържем, като влезем в него. Колкото цъфнахме в Евросъюза, дето сме на последно място по доходи. Или на първо място по бедност и мизерия. Както искате, така го гледайте. Било жизненоважно за не знам кого си, бизнес щяло да се прави по-лесно. Добре, ама това какво ще ни помогне на нас, близо милион пенсионери и още толкова работещи бедни, дето едвам кретаме на пенсии и минимална заплата.

Ама било егоистично така да се разсъждава. А не е ли егоистично след 41 години трудов стаж да ми дават пенсия, колкото да оцелея, да има семейства с по две дечица, които кретат на две, че много често и на една минимална заплата. Това в Шенген знаят ли го? Едва ли, на тях не им пука за нас. Така едно време на братушките им пукаше, изцеждаха ни до последно, че сега и в неприятелска страна ни превърнаха. Европейците са по-възпитани, ама и на тях им е все едно за нас. Ще ни натресат мигрантите, дето им висят на врата, и тогава ела гледай бедност и мизерия какво е. Ние за нас си нямаме, та за араби и афганистанци откъде да вземем да ги издържаме.

Не дадоха по стотинка за Коледа на възрастните, няма да има и за Великден, а само лъжат как искат да дават по 200 лева всеки месец, а не добавки по празниците. А защо чак през юли, а не от януари? И защо крият от народа, че следващите години увеличението на пенсиите ще е критично ниско по това прословуто правило? През 2025 година ще е само 8 на сто, а през 2026 г. ще е символично – 5,4 на сто. Това ли са мечтите и въздишките на социалната министърка, че и на финансовия за пенсиорите? Затова ли не давате по празниците, за да ни подхвърляте по някоя троха през средата на годината? Ама голям им е меракът за Шенген, дето ще си ходят богатите и властниците за разтуха. Нищо че народът ще го гледа през крив макарон. И ще чака да забогатее, колкото си случи уж и при влизането в Евросъюза.
Васил КУЦАРОВ

ПИК

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.