67 години навършва на 17 февруари спортната легенда не само на Свищов, а и на българската лека атлетика – Петър Петров, съобщи Академик Свищов!
Петър Петров е роден в град Свищов през 1955 година. Първите си стъпки в спорта прави под ръководството на изтъкнатия наш треньор Желю Замфиром.
На 14-годишна възраст отива в София, където учи в спортния интернат „Олимпийски надежди“. Петър Петров е най-бързия български лекоатлет, тъй като все още е национален рекордьор на 60 метра с постижение 6,58 секунди, на 100 метра – с 10,13 секунди и на щафета 4 х 100 метра – с постижение 38,39 секунди. Мъжкият му рекорд не е надминат вече над четвърт век, а юношеският – повече от 30 години.
Най-големият му успех в кариерата му е бронзовият медал на 100 метра от Олимпийските игри в Москва през 1980 година. Четири години по-рано е финалист на 100 метра и на Игрите в Монреал, където заради контузия, която получава на 40-ия метър, забавя темпото и финишира на 8-мо място.
В своята кариера Петър Петров има победи над легендите в леката атлетика като Валери Борзов, Крауфорд и Пиетро Менеа. За постигнатите отлични резултати в своята богата спортна кариера Петър Петров бе определен за Спортист №1 на Свищов за ХХ-ти век. От 2010 година е удостоен със званието Почетен гражданин на Свищов.
Честит рожден ден!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.