В следващите дни температурите в някои райони на страната ще бъдат по-характерни за март и дори началото на април. Следващата седмица, обаче, предстои понижение до малко  над обичайните за февруари. Можем ли да очакваме някакво завръщане на зимата в последния момент? Отговорът на моделите е: по-скоро – не. Ще има превалявания от дъжд, както и от сняг в планините и по по-високите места, но истински  зимни температури са малко вероятни, пише Дир.бг.
През нощта облачността временно ще намалява до незначителна. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат от минус 2 до плюс 4 градуса.
През деня облачността от северозапад отново ще се увеличи и в следобедните часове ще бъде значителна над по-голямата част от страната, но предимно средна и висока. Вероятността за валеж е малка.
Вятърът ще се ориентира от запад, в Дунавската равнина до умерен.
Дневните температури ще достигнат 13 до 18 градуса.
Утре в Европа дъжд ще превалява в централите части, както и в Атина, някои райони на Украйна и Русия.
Температурите ще бъдат по-високи от обичайните, а най-топло ще бъде на Балканския Полуостров и на Пиринеите.
През нощта срещу петък и в петък  през страната ще премине атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи, а вятърът ще се ориентира от северозапад и ще бъде умерен и временно силен над почти цялата страна.
От северозапад на югоизток ще превали краткотрайно, но валежите няма да бъдат значителни.
Минималните температури в петък ще бъдат положителни в цялата страна – от малко над нулата до 5-6 градуса, а дневните ще са от 11 до 16-17 градуса.
Облачността ще намалява до незначителна с напредването на петъчния ден.
В събота  денят ще започне със слънчево време, но от северозапад ще започне ново увеличение на облачността. Вятърът в източните райони ще се ориентира от юг и ще се усилва.
Минималните температури ще останат без промяна, а дневните ще се повишат и ще са от 13 до 19 градуса, на места северно от планините и на изток до около 20 градуса.
В неделя отначало  над северозападните райони, а по-късно на отделни места в останалите райони ще превали дъжд.
Вятърът в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад-запад, предимно слаб. Минималните температури ще са от 3 до 8 – стойности, характерни за началото на април, а дневните слабо ще се понижат и ще бъдат от 11 до около 16 градуса.
В понеделник минималните температури ще са от около нула до 5, а дневните  от 9 до 14 градуса.
Привечер  и срещу вторник от запад ще започнат превалявания от дъжд, в планините – от сняг.
Според предварителните прогнози, температурите в средата на  следващата седмица ще бъдат по-ниски от тези до края на тази: минималните най-често от около минус 2-3 до 3, а дневните – около 10 градуса, в интервала от 7-8 до 11-12, по-ниски по високите западни полета. В някои дни ще превалява дъжд, в планините и над 600-800 метра сняг и мокър сняг.
Повече подробности  за този период очаквайте в прогнозите ни в следващите дни.
Напомняме: Климатолозите определят началото и края на зимния сезон съответно на 1 декември и в края на февруари. Имайки предвид, че до края на климатичната зима остават 11-12 дни, вече може да заключим, че приключва поредната, пета поредна мека зима, с температурна аномалия повече от 2 градуса спрямо изминалия 30-годишен период в края на миналия и началото на този век.
Каква точно е тази стойност: разликата между нормалните сезонни температури и реалните за този сезон, ще разберем в началото на месец март.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.