Ремонт на 10 тоалетни за 200 хиляди лева в ДГ „Чиполино“ се оказаха голямата ябълка на раздора на днешното приемане на Бюджет 2022 на община Свищов. Ремонтът е заложен в програмата за капиталовите разходи през годината и към момента е единствен. Съветник Ивелин Петров пресметна пред колегите си, че ремонтът излиза по-скъпо от квадратен метър ново строителство в центъра на… Пловдив. Съветник София Вергилова контрира, че голям брой от децата в забавачница не ходят до тоалетна, защото в условията в тях са лоши. По думите й въпросната инвестиция е в бъдещето на Свищов и е част от политиката на местната управа за подобряване условията на живот в града.
Бюджетът е изпълнен с много въпросителни, коментира в представянето му кметът Генчев. Той допълни, че Сдружението на общините е водило активни разговори с правителството разходите по отделни функции да бъдат увеличени с 30%. Това обаче не е станало и сега надеждите са в очакваната актуализация в средата на годината, допълни още Генчев.
Кметът отчете, че парите за социални дейности и за образование са значително увеличени. Не така стои обаче с парите за заплати на администрацията. Правителството е посъветвало не само нашата община да търси собствени средства и други резерви. Това е изпълнено и в резултат заплатите за администрацията са увеличени с 5-6%, а на кметовете с 12%. Спестени средства от болнични през годината и незаети щатни бройки са осигурили средствата за увеличението.
Кметът Генчев и финансист №1 Стефан Кирчев коментираха, че капиталовата програма на общината ще се увеличи чувствително до края на годината. В пленарна зала стана ясно, че на 25-26 март са постъпили 270 хиляди лева от ПУДОС за ремонти.
В предлагания бюджет няма нито визия, нито мисия, коментира в изказването си Станислав Благов. В изказването си Светлана Георгиева поиска увеличение на еднократната помощ за новородено, която се отпуска от общината да бъде увеличена от 100 на 500 лева. Предложението й не бе подкрепено – болшинството гласува с „въздържал се“ и отклони намерението.
Здравеопазването е посочено като приоритет на общинската управа, но предприемат ли се стъпки за откриване на общински медицински център – ДКЦ, попита Татяна Ганчева. Тя допълни, че от повече от 10 години не работи родилното отделение и това са два реални проблеми за хората. Бившата поликлиника е разпродадена напълно – единствената общинска собственост там е… тоалетната, коментира кметът Генчев. Той допълни, че и тя не може да бъде ремонтирана заради собственици на други помещения в бившата поликлиника.
В крайна сметка съветниците приеха Бюджет 2022 на община Свищов – 21 съветници гласуваха „за“, пет „против“, а един гласува „въздържал се“. 35,470 милиона е първоначалният му размер.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.