Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ има своя пореден топ спортист в лицето на българската шахматистка Нургюл Салимова, която се класира втора на Световната купа по шахмат в Баку и това е най-големият ѝ успех при жените. 20-годишната Нургюл избра Свищовското висше училище за да продължи образованието си и се записа в спец. „Маркетинг“, редовна форма на обучение. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на университета.

„Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си“, коментира ректорът на Академията проф. д-р Мариана Божинова. Като председател на УС на фондация „Димитър Ценов“, още в началото на м. септември проф. Божинова ще предложи да бъде отпусната стипендия за Нургюл. Академичната фондация има дългогодишни традиции в това да подпомага изявени студенти в областта на обучението и в спорта. „Има много неща, които могат да бъдат направени по отношение на тези „златни деца“, които ние не трябва да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година – лично да получи тези награди“, каза проф. Божинова и обяви, че след като Нургюл вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса, тя ще й върна сумата от свои лични средства.

„Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението“, заяви проф. Божинова. По думите й това са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България. „Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас“, категорична е тя. Проф. Божинова обяви, че в музея на Свищовското висше училище, в специалния кът с постижения на изявени студенти – спортисти, ще бъде отделено специално място и на Нургюл Салимова.

С класирането си за финала на Световната купа свищовската студентка гросмайстор Нургюл Салимова си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла, който ще се проведе в Торонто през м. април 2024 година.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.