Ако през почивните дни се чудите къде да отидете на разходка, можете да изберете да посетите манастира „Покров Богородичен“, който се намира близо до Свищов.

В манастира ще намерите силната чудотворна икона на Божията майка, която помага да бъдат развалени направени магии, а на бездетните жени да заченат.

Първото голямо чудо, което е отчетено при тази икона, било свързано със жената на богат солунски турчин, която била сляпа и не можела да зачене. Въпреки това съпругът й много я обичал.

Някой го посъветвал да заведе съпругата си в Свищовския манастир. Там тя измила лицето си с водата от лековития извор и се помолила на Божията майка.

Наскоро след това прогледнала и заченала.

В знак на признателност, семейството направило дарение и изработили златен обков за красивата древна икона.

Като се разчуло, че тази икона на Божията майка върши чудеса, в манастира дошла друга туркиня. Уж щяла да се моли за дете, а вместо това отчупила златното кутре от обкова на Божията майка и избягала с него.

Забременяла и родила, но детето й било без пръсти на едната ръка.

Разбрала какво е станало и върнала откраднатия пръст на иконата. Наскоро след това пораснали пръсти на ръчичката на детето, но без кутрето, за да напомня ежедневно на неговата майка какъв грях е сторила.

Затова тази чудотворна икона е известна още като Богородица със счупения пръст.
Преди години баячка от Румъния дошла в манастира, бясна, че чудотворната икона привлича вярващи с магии, вместо те да ходят при нея като клиенти.

Румънката също откраднала въпросния пръст от златния обков. На връщане към Румъния, лодката, с която пътувала се разцепила на две, а баячката и златното пръстче потънали на дъното.

Преди години жена от Варна възстановила златния пръст, след като Божията майка й помогнала в труден момент.

Постоянно там пристигат автобуси с вярващи от Варна.

В двора на манастира тече лековита вода, която е полезна за много болести – очни, сърдечно-съдови, стомашни, костни, бъбречни.

Манастирът „Покров Богородичен“ е стар, изграден повторно през 14 век, след като бил разрушен от османските нашественици. В много по-далечно минало там е имало тракийско светилище.

За лековитата вода са знаели още древните римляни, които населявали античния град Нове.

По време на турското робство в Светата обител са намирали убежище националните ни герои Васил Левски, Раковски, Филип Тотю и Хаджи Димитър.

В манастира бил прокопан таен тунел, през който се стигало в близката гора. Така четниците и революционерите се спасявали при необходимост.

В момента този проход е затрупан, но идеята е да бъде възстановен, за да могат посетителите нагледно да се докоснат до моменти от живота на смелите български герои.

В двора на манастира „Покров Богородичен“ се намира още запазен един олтар от камък. Той единствен е оцелял от манастира, издигнат в годините на Второто българско царство.
Ако отидете до манастира „Покров Богородичен“, до който се стига преди да влезете в Свищов, задължително посетете и разгледайте родния град на Щастливеца.

Можете да разгледате къщата на писателя Алеко Константинов, която е превърната в музей.

Разгледайте постройките на Стопанската академия и монумента на Димитър Ценов, с чиито капитали е построено това уникално учебно заведение.

Там се намира една от най-големите църкви на великия строител Уста Колю Фичето и красивия градски манастир „Св. св. Петър и Павел“.

Може да обиколите древния град Нове и да отидете на брега на Дунав в местността Паметниците по пътя за Русе, където са слезли на българския бряг опълченци и част от руските войски по време на Руско-турската освободителна война.
Милена ХРИСТОВА