Днес от жп гарата във Варна трябваше да започне преместването на украинските бежанци от хотелите към държавните бази във вътрешността на страната. Украинските бежанци във Варна обаче масово отказаха да бъдат преместени, съобщи БНТ.
На гарата в града пристигнаха едва петима души, а по предварителна заявка трябваше да са 200 души. Така организацията реално започна с фалстарт.
Тези 200 души предварително са дали своето съгласие, за да пътуват с редовна пътническа линия Варна-София. Организацията от страна на институциите и МВР беше изключително стройна – беше осигурен коридор, имаше представители на БЧК, детски кът, а за журналистите специално място за евентуален брифинг.
От курортните комплекси пристигнаха 4 празни автобуси, от които слязоха петима души. Коридорът по сигурността беше спазен, медиите снимаха от разстояние.
Допълнителните три вагона бяха разкачени и желаещите петима отпътуваха за Рибарица.
Областният управител на Варна Благомир Коцев заяви, че украинците са споделили в хотела, че в последния момент се отказват, тъй като са намерили собствен транспорт или места, където да отседнат.
Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заяви, че всеки ден ще заминават бежанците и се очаква по-голям брой хора да тръгнат.
Един от бежанците сподели пред нашия екип, че пътува към Рибарица с баба си и единственото му притеснение е, че няма да има достатъчно аптеки.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.