Част от бежанците, настанени в хотели в Несебър и Слънчев бряг вече отпътуваха за Украйна, съобщи БНТ. Други обаче остават в България, защото домовете в страната им са напълно унищожени. Те настояват за повече яснота и българските власти да им дадат повече информация как точно ще им се помага след 1 юни.
Този хотел в Несебър даде подслон на 250 украинци. Но сега голямата неизвестност за тях остава как ще бъдат преместени и къде ще бъдат настанени.
„В нашия район има удари, обстрели. Ние се вълнуваме за бъдещето на децата ни, пари нямаме вече, за да плащаме сметки и хотели“, каза Надежда от Украйна.
От страх да не останат на улицата, 60 деца с ръководителка на танцовия екип се връщат в Украйна.
„За съжаление трябва да се върнем оттам, откъдето дойдехме. Това е центърът на Украйна. Страх ни е, но нямаме къде да останем“, казва Галина.
Други таят надежда, че всичко ще приключи благополучно.
„Молим правителството на България да ни помогне, да имаме покрив, няма къде да идем. Защото на тази територия, откъде дойдехме, там е много страшно“, казва жена.
„Имаме нужда от повече информация, държавата да вземе някакво решение. Те досега чакаха някой нещо да направи за тях, но нямаше нищо. Никаква информация, никаква помощ, все още има гости, които до 1 юни не знаят какво да правят“, казва Мария от рецепцията на хотела.
Все пак има хотели, които продължиха програма по настаняване.
„15 лева няма ни стигнат за нищо, но виждахме очакването на хората, на тези граждани на Украйна, които практически са без дом, без препитание и без средства и ние решихме да продължим тази програма. Защото просто виждам отчаянието им“, казва Красимир Беловешки – собственик на хотел.
Украинците тук са много благодарни, че могат да се чувстват спокойно още месец.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.