Украинските бежанци, настанени в хотели по Черноморието, са заблудили властите за намеренията си. Това стана ясно от изявление на председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, цитирано от bTV, пише Дир.бг.
По план днес от Варна с автобуси и влакове към вътрешността на страната трябваше да тръгнат 250 души, от които се явиха само петима. От Бургас – от 300 планирани с влак отпътуваха 57 души, отчете Тошева.
Всичко беше планирано и подготвено до последния детайл, ситуацията се променяше до последния момент, обяви председателят на Агенцията за бежанците.
Информация за намеренията на бежанците от Украйна е събрана чрез анкета. Над 40 хил. от тях са попълнили въпросника.
По данни от „Гранична полиция“ над 5200 украинци са напуснали страната ни през последните два дни. Предполага се, че повечето от тях се връщат в Украйна, в по-спокойни райони.
„За съжаление е факт хабене на ресурс – човешки и финансов. Това е като с фалшивите сигнали на тел. 112“, коментира Тошева.
Тя предупреди, че накрая ще се наложи украинци да бъдат настанявани в бежанския център в Елхово с над 1700 места. Това е най-фаталния вариант, не искаме са прибягваме към него, но заради капризи може да се наложи, допълни Тошева.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.